Bitcoin kezdőknek 1. rész – Bitcoin vásárlás, eladás, ingyen Bitcoin

2018.01.18.
Posted in Bitcoin
2018.01.18. Richard

bitcoin weboldal keszites paszto

Miért is fogadok el Bitcoin-t a weboldal készítés ellenértékeként? Mert “a Bitcoin az első decentralizált digitális pénz.

Közvetlenül adhatsz bitcoint bárki másnak a neten keresztül, anélkül, hogy ehhez bankra, vagy más közvetítő intézményre lenne szükséged. Ennek köszönhetően a költségek jóval alacsonyabbak, bármely országban használhatod, senki sem fagyaszthatja be a számládat, semmilyen feltételnek nem kell megfelelned és nem is szorulsz önkényes korlátok közé. A bitcoinjaidat digitális pénztárcában tarthatod a számítógépeden, vagy bármilyan mobil eszközödön. A bitcoin küldése ugyanolyan egyszerű, mint egy email elüldése, és bármit megvásárolhatsz bitcoin-nal.” (forrás: bitcoin.hu)

Ahhoz, hogy Bitcoin-nal tudjon nálam fizetni, először is szüksége lesz egy bitcoin tárcára, amiben a BitCoin-jait tárolja. A tárcák között megkülönböztetünk online, offline, hardware alapú tárcát. Ha még nincs tárcája, ide kattintva készíthet egyet online a Coinbase-n vagy ha nemcsak BitCoin hanem egyéb AltCoin is érdekli választhatja inkább a Binance nevezetű “váltót”. Sőt, amint rákattint az előbbi két linkre, és Bitcoint vált valamelyik váltón, amivel kifizeti a megrendelt szolgáltatást, akkor rögtön egy 20%-os kedvezményből részesül, mely a megrendelt weboldal végösszegből kerül levonásra.* Még több érdekes dolgot megtudhat a Bitcoin-ról, Altcoin-okról és a kriptovalutákkal történő fizetés részleteiről, ha átböngészi a weboldalamon a Bitcoin-hoz kapcsolódó cikkeimet.

Bitcoin tárca (Bitcoin wallet) avagy röviden a Coinbase-ről

Kezdjünk is neki. Magyarországon most terjedt el igazán az egyszerűsége és a magyar pénznemben (Ft) való megjelenítése miatt a Coinbase pedig már több éve folyamatosan üzemelő váltó de pénztárcának is használhatjuk, mivel a legismertebb kripto valutákat (BTC, LTC, ETH) ismeri, sőt tavaly óta már a BCH-t is. Ezek mellett van saját tőzsdéje a GDAX amibe akkor tudunk bejelentkezni ha már be vagyunk jelentkezve a Coinbase-re, de erről majd egy másik posztban ahol részletesen bemutatom a Coinbase működését is. Tehát regisztrálj ezen a linken a Coinbase-re tegyél be 100$ és kapsz 10$ ajándékba te is és én is. Fontos dolgok ami miatt elkezdtem a kezdőknek szóló cikkemet, hogy a Coinbase sajnos nem a legolcsóbb és ráadásul itthon csak az Erste és a K&H ad 3D Secure támogatottságú bankkártyát amivel, közvetlenül tudsz bankkártyáról Bitcoint, Ethereumot, Litecoint venni. Aki nem ennél a bankánál van, az se csüggedjen, sima SEPA utalással (adott Coinbase bankszámlaszámra nemzetközi utalással kell a pénzt elküldeni, fontos kiemelni, hogy a Coinbase ad egy kódot [Reference Code] amit az utaláskor a Közlemény rovatba fel kell tüntetni, hogy az utalandó összeg biztosan a mi számlánkon landoljon) Ennek ugyan van költsége, tavaly év elején mikor utoljára használtam min. 2500 Ft körüli összeg volt a tranzakciós díj vagy 0,03% bár mivel rég utaltam ebben nem vagyok teljesen biztos de az OTP ugyanúgy mint a többi bank a közleményeiben ezt is kihirdeti. Miután elutaltuk 1-2 nap s beérkezik az utalt összeg, a kiutalás hasonló, nekem az általában hétfői kikérővel szerdán már a számlán landol Ft-ban, tehát ez is olyan 1-2 nap körüli, de erről a Coinbase tájékoztat mindenkit, mivel a tavalyi Bitcoin elrugaszkodás miatt rengeteg új regisztráció jött létre, s volt olyan hogy nem is fogadtak új regisztrációt, max. refferer linkekkel mint pl. ebben az évben a Binance, ami az egyik legsokoldalúbb váltó így volt olyan óra hogy 50.000 új regisztráció érkezett hozzájuk, ezért le is zárják a regisztrációt és csak az ilyen refferer linkeken keresztül lehet regisztrálni rá.

Legolcsóbb megoldás a Circle

Persze a Coinbase használatával sok pénztől szabadítanak meg minket amíg eljut a számlánkról a valuta a Coinbase-re, mígnem eszembe jutott egy régi iPhone-ra (iOS) és úgy emlékszem Androidra is letölthető alkalmazás aminek van webes verziója is, ez a Circle. Ezt anno csak azért töltöttem le, mert regisztrációkor adott 5000Ft-ot ajándékba (bele se merek gondolni, hogy ez tavaly a BTC kiugrásakor 180.000 Ft körüli összeg volt 🙁 ) Na szóval bevettem a családot s könnyen össze lehetett szedni akkor 20.000 Ft-ot de a lényeg azon van, hogy költség mentesen mint egy sms lehet pénzt küldeni más Circle felhasználóknak is. Ez kb. 4 éve volt szóval akkor tökéletes rendszer volt ez s csak tavaly jutott eszembe hogy kipróbálom, működik-e még. Láss csodát működött. Igaz kicsit trükközni kellett amerikai cégről lévén szó nem lehet rögtön BTC-t venni, viszont egyik fiókunkkal EUR-ba levonhatjuk a kívánt mennyiségű pénzt akármilyen regisztrált bankkártyánkról, mintha webshopban fizetnénk, majd SMS-ben elküldjük az amerikai fiókunkra, ahol már rögtön BTC-ben jelenik meg s innentől kezdve akárhová utalhatjuk a BTC-t. Kicsit bonyolult viszont nincs semmi tranzakciós költség, 100€ veszel le a kártyádról akkor 100€ jelenik meg a fiókodban s ez a jelenlegi állapot szerint 0,010873 BTC amit ha pl. továbbutalsz a Binance-ra akkor ott is 0,010873 BTC fog megjelenni. Tehát kis összegű vásárlásokra ez tökéletes. Ha felkeltettem az érdeklődésed regisztrálj a Circle-re s próbáld ki te is.

A következő részben a Coinbase és a GDAX használatát mutatom be.

Regisztrálj a Circle-re most
Regisztrálj a Coinbase-re most
Regisztrálj a Binance-re most
  • Megosztom itt:
, , , , , , , , , , ,