Ingyen .tk domain regisztráció avagy az online világ térképe

2016.03.21.
2016.03.21. Richard

Ingyen .tk domain regisztráció avagy a Nominet készített egy térképet, amelynél az országok méreteit a leggyakrabban regisztrált domain nevek alapján rajzolták meg. A .com végződést nem adták hozzá, hiszen ebből van a legtöbb 123 millió. A .tk domain például azért a legnagyobb mert ingyen regisztrálható bárki számára. A cikk végén megadom a linket ahol például ingyen domain regisztrációt lehet eszközölni .tk-s végződésre, mint például a meneruwadesign.tk ami erre az oldalra mutat. Az alábbi képen megtekinthető a domain-ek száma a Földön ország szerinti bontásban.

 

Az online világ térképe - Domain-ek száma a Földön tokelau .tk

Kattints a nagyításhoz – Ingyen .tk domain regisztráció avagy az online világ térképe

A legérdekesebb viszont, a .tk végződés, amellyel az 1400 fős csendes-óceáni Tokelau szigetet jelölik, de mégis 31 millióan regisztráltak vele (ingyen .tk domain regisztráció).

Mi a fene van Tokelaun, ami miatt minden egyes lakosára 18 ezer weboldal jut?

A történet 2000-ben kezdődött, amikor egy holland doménregisztrátor cég vezetője, bizonyos Joost Zuurbier megirigyelte az akkori legnépszerűbb ingyenes webes levelező, a Hotmail sikerét, és elhatározta, hogy megcsinálja ugyanezt doménnevekkel. Ekkoriban négy olyan ország létezett a Földön, ami még semmit nem kezdett a neki kiutalt országjelző, csúcsszintű doménnévvel: palesztina, Kelet-Timor, Tokelau és a Pitcairn-szigetek. Az első kettővel kicsit bonyolult lett volna a bizniszelés, mert sokkal többet lövöldöztek éppen a lakói, mint amennyit interneteztek; Pitcairn pedig még inkább az isten háta mögött volt, mint Tokelau.

Zuurbier tehát elutazott Tokelaura, ahol a helyi vezetőkkel közölte, hogy 1. van nekik egy olyanjuk, hogy csúcsszintű doménnév, 2. ha már úgysem használják, és csak percek óta tudnak a létezéséről, ő szívesen megvenné azt. A helyiek ebbe nem mentek bele, de abba igen, hogy szerény jutalék ellenében Zuurbier cége, a Freenom kibérelje az ország doménnevét (ingyen .tk domain regisztráció), plusz vezesse be a szigetre a széles sávú internetet (addig a sziget 4 darab telefonvonalából egyet használtak modemmel, betárcsázós internetkapcsolatra), hozzon nekik számítógépeket, és szolgáltasson ingyen netet minden tokelauinak. Zuurbier hozott 120 laptopot, egy műholdvevő berendezést, és megkapta cserébe a .tk domének regisztrálási jogát. Innentől kezdve még négy évig tartott, mire minden engedélyt beszerzett, hogy elindíthassa az üzletet.

A Freenom eleinte ingyen adta a .tk végződésű oldalakat (ingyen .tk domain regisztráció), csak annyit kért cserébe, hogy minden ilyen oldalon megjelentessen egy hirdetést. A dolog elsősorban nyugat-európai egyetemisták között lett népszerű, aztán rácsaptak az ingyenes, gyors, és ellenőrizetlen kiszolgálásra az adathalász, vírusterjesztő és egyéb rosszindulatú oldalak készítői is. 2009-ben változtatott a szabályokon a cég, eltörölte a reklámokat, viszont pénzt kért a céges weboldalakért, a nagyobb forgalmú címekért, illetve a könnyen megjegyezhető (vagyis értékes), négy, vagy kevesebb betűből álló címek regisztrálásáért. Az üzlet brutálisan beindult, 2011-re megközelítették az 5 millió doméncímet, 2012-ben átlépték a 10 milliót, 2013-ban a 15-öt, és tavaly év végére elérték a 25 milliót (ingyen .tk domain regisztráció).

A Freenomtól beszedett jutalék ma Tokelau GDP-jének egyhatodát adja, a biznisz pedig száguld: a Quartznak Zuurbier azt mondta, mostanában havi 3-4 millió új doménregisztrációs igény fut be hozzájuk. A legfőbb vevők Kína, Brazília, Törökország, Oroszország és Vietnam – olyan országok, ahol a doménregisztráció drága, hosszadalmas, bürokratikus folyamat, és sokszor korlátozzák is azt államilag.

Mivel a regisztráció ingyenes igényelhető a FreeNom nevű cégen keresztül az emberek regisztrálnak, majd soha nem használják többé a domént. Zuurbier szervezete azt találta ki, hogy hirdetéseket helyeznek el ezeken az elhagyott oldalakon, az ebből származó pénz nagy részét pedig Tokelaunak adják. Becslések szerint a sziget GDP-jének hatoda a .tk doménekből származik.

Ingyen .tk domain regisztráció

  • Megosztom itt:
, , , , , ,