Moleskine Timepage

2016.01.20.
Posted in Apple
2016.01.20. Richard

A Moleskine Timepage most 2€-ra le van árazva, èrdemes lecsapni erre a letisztult naptár, feladatkezelő alkalmazására.

 

Rövid leírás az imagazin.hu-ról:

A Moleskine valószínűleg mindenkinek ismerős – az olasz cég neve hosszú évek óta egyet jelent a szép és minőségi jegyzetfüzetekkel, illetve egyéb kreatív eszközökkel. Az utóbbi időben ezek mellett a korral haladva különböző okostelefonos alkalmazásokat is kiadtak.

A legújabb ilyen a Timepage nevet viseli, és egy naptáralkalmazás. Legyinthetnénk, hogy persze, rengeteg ilyen app van már az App Store-ban, de a Moleskine megoldása egyvalamiben biztosan különbözik tőlük: csodaszép lett. Az összes felület, animáció, grafika és szöveg minimalista stílusban jelenik meg, szemet gyönyörködtető animációkkal karöltve.

Az első indításkor a Timepage megkérdezi, hogy milyen szolgáltatásokkal szeretnénk szinkronizálni. Szerencsére itt vannak a legelterjedtebb megoldások, vagyis hozááadhatjuk az Apple-féle iCloud naptárainkat, a Google Calendart, illetve bármilyen tetszőleges, legalább 2007-es Exchange naptárat. Innen gyorsan lehúzza az adatokat, majd ezeket egy végtelenül hosszú listában jeleníti meg – azzal a színsémával, amit beállítunk. A listában lefelé és felfelé görgethetünk a napok között, illetve bármikor a mai napra ugorhatunk egy érintéssel.

Ha balról jobbra húzzuk a főképernyőt, akkor az időjárás-előrejelzést nézhetjük meg, az ellenkező irányból pedig a beállítások fordulnak be, itt adhatunk hozzá újabb fiókokat, változtathatjuk a színeket, megnézhetjük a meghívóinkat, beállíthatjuk, hogy az aktuális, vagy a „feels like” hőmérsékletet mutassa, stb. Megnézhetjük továbbá azt a bemutatót, amit első indításkor is megmutat az alkalmazás, ha esetleg elvesznénk a kezelésben.

A tulajdonképpeni naptárnézetben, vagyis a listában egy adott napra koppintva az aznapi eseményeinket láthatjuk. Ha nincs ilyen, akkor egy aznap történt érdekességet olvashatunk – jövő szombaton lesz például 49 éve, hogy a Sony bemutatta az első otthoni fekete-fehér videomagnót 995 dolláros áron. Az aznapi eseményeinket egy listában láthatjuk, jobbra-balra söpréssel lapozhatunk a napok között. Ha rábökünk alul a kis időjárás ikonra, és rajta tartjuk az ujjunkat a kijelzőn akkor – természetesen – egy gyönyörű animáció után az aznapi időjárást nézhetjük végig órákra bontva.

Új eseményt lefelé söpréssel hozhatunk létre. Ha elkezdjük begépelni egy, a telefonkönyvünkben szereplő ismerősünk nevét, akkor egyből hozzá is adhatjuk őt az eseményhez, illetve a helszínt is könnyedén megtalálhatjuk a Google Places segítségével. Ez a két funkció sajnos „intuitívan” működik, ami azt jelenti, hogy a magyar szövegben nem ismeri fel a neveket és a helyeket – a „with” és „at” szavakból következtet arra, hogy mit kéne keresnie. Meghívókat is küldhetünk, ezeket azon a szolgáltatáson keresztül továbbítja a rendszer, amit éppen szinkronizálunk.

Ha rábökünk egy létező eseményre, akkor láthatjuk, hogy pontosan mettől meddig tart, illetve helyileg hol lesz. A térképre bökve terveztethetünk útvonalat a helyszínre az Apple Maps vagy a Google Maps segítségével, de hívhatunk egy Ubert is a jelenlegi pozíciónkhoz. Látjuk még az esemény időpontjára vonatkozó időjárási adatokat, illetve új meghívottakat is hozzáadhatunk a listához.

A Moleskin Timemage tehát egy teljes körű naptárapp, bár vannak nála komolyabb funkciókkal bíró hasonló alkalmazások is. Ami nagy erőssége, hogy tényleg elképesztően szépre sikeredett, az apró animációk nagyon ki vannak találva, ahogy az egyes nyilak átfordulnak, picit visszarugóznak, stb. – márpedig én imádom az ilyesmit.

A korral haladva a Timepage mellé jár Apple Watch app is, Glance-nézettel. Ez utóbbiban azt láthatjuk, mikor és kivel lesz a következő eseményünk, az alkalmazásban pedig egy heti eseményeinket pörgethetjük végig, az időjárás ikonra koppintva láthatjuk, milyen idő lesz, egy eseményt kiválasztva pedig megkapjuk annak részleteit.

Egy szó mint száz, nekem nagyon megtetszett a Moleskine Timepage, és erősen gondolkozom rajta, hogy elkezdem elsődleges naptáralkalmazásnak használni. Az mondjuk valóban zavaró, hogy a bővített funkciók (nevek és helyek felismerése a szövegben) csak angolul működik, illetve esemény hozzáadása közben az egyedi szövegbeviteli mező miatt az automatikus javítás sem működik (én gyakorlatilag ezt használom ékezetekre), de meglátom, hogy tudok megbarátkozni ezzel. Visszatartó erő lehet még az ára, hiszen nem éppen olcsó: 4,99 euró. Ha azonban szereted a szép alkalmazásokat, és fontos a dizájn a mindennapokban, akkor minden centjét megéri.

  • Megosztom itt: